Türkçe
image desc

Karting Nedir ?

Karting Mucidi

Go kart, 1956 yılında “Karting’in Babası” olarak bilinen Art Ingels tarafından icat edildi. İlk olarak Güney Kaliforniya’da icat edilen bu sporun ünü, Avrupa’da da büyük ilgi gördü ve diğer ülkelere de hızla yayıldı. Amerika’da kart araçları motorunu üreten firmalar kuruldu, 1960’lı yıllara gelindiğinde ise motosiklet motorları da bu küçük araçlar için kullanılabilir hale geldi. Daha sonra İtalya’da ve diğer birçok ülkede kart motorları üretildi.

Türkiye'de İlk Ortaya Çıkışı

Karting, Türkiye’de ilk olarak, bir yarış pilotu olan Demir Bükey tarafından tanındı. Türkiye, 1970’lerde bu sporun pistine sahip olsa da, ilk önemli karting pistinin oluşturulması 1980 yılında İstanbul Karting Kulübü’nün de kurulması ile olmuştur.Avrupa Standartlarına uygun olarak inşa edilen Tuzla Karting Pisti ile bu spor, 1987 yılında Türkiye’de Cem Hakko ile tekrar popüler hale geldi.Ülkemizde ilk uluslararası karting yarışı ise 1988 yılında oldu. 1998 yılına geldiğimizde ise İzmir, Adana’da yapılan karting pistlerinde ‘Türkiye Karting Şampiyonası’ yarışmaları düzenlendi.

image
Go Kart Araçlarında Hız Sınırı

Go Kart sporunda hız sınırı profesyonel yarışmalar için prokart olarak da bilinen araçlarda 260 km/s’e kadar ulaşabilmektedir. Diğer taraftan normal araçlarının hızları 75 km/s’ti bulabilirken, eğlence amaçlı kurulan yarış pistlerinde kullanılan araçların hız sınırı 40-60 km/s olarak değişebilmektedir.Eğlence amaçlı kullanılan bu sporun araçlarında hız, gaz ve fren pedal sistemleri ile yönetilir.Çoğu zaman bu araçlar vitessizdir ve gaz pedalı sağ tarafta fren pedalı ise sol taraftadır.Aracı çalıştırdığınızda hareket için gaz pedalına basmanız yeterlidir.

Gerekli Ekipmanlar

Eğlence amaçlı yapılan karting sporunda özel bir giysi ekipmanına ihtiyaç yoktur. Sadece kask takmanız gerekmektedir. Hizmet sağlayıcılar tarafından verilecek olan kaskın iyi bir şekilde konumlandırıldığından emin olmalısınız. Yarış boyunca araçlar oldukça hızlı olacağından görüş alanınız için bir önlem olarak atkı, şal, kolye, hırka gibi sarkabilecek eşyalarınıza dikkat edebilir saçlarınız uzunsa dağılmaması için toplu hale getirebilirsiniz. Fakat Prokart kullanacak sporcuların kask, tulum, kaburgalık, boyunluk, eldiven, yarık ayakkabısı ve balaglava kullanması zorunludur.

Go Kart Kuralları

İlk olarak karting sporu için yaş, boy ve kilo sınırları bulunmaktadır. Yaşı 12-18 arasındaki sürücüler, velileri ile birlikte karting kurallarını kabul ettikten sonra yarışa dahil olabilirler. 18 yaş ve üzeri herkes için ise fiziksel yeterliliklerine bağlı olarak bu spor uygundur.Boyu 1.40 ile 1.98 cm arasında bulunan sürücüler bu araçları kullanabilirler.Hamile olanlar ve epilepsi, astım, panik atak gibi rahatsızlığı olanlar için bu spor tercih edilmemelidir.Ayrıca alkol, uyuşturucu, bilinci etkileyen ilaçlar gibi madde kullanımında bu araçların kullanımı yasaktır.İlk kez kullanacak sürücülerin araç hakimiyeti, pistte gruplara dahil edilmeden tek olarak bir eğitmen eşliğinde test edilir.Araca binerken emniyet kemerinizi ve kaskınızı dikkatlice kontrol etmelisiniz.Ağzınızda sakız ya da yiyecek herhangi bir şey bulunmamalıdır.Yarış pistine görevliler eşliğinde girmeli ve yarış bittiğinde aracınızdan çıkarken görevlilerin talimatlarına uymalısınız.Çünkü, yarış bittiğinde dahi yarış pistinde aracın içinde bulunmanız, yaya olarak bulunmanızdan daha güvenli olabilir.

Sürüş Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aracı çalıştırdıktan sonra hareket etmek için gaz pedalına basabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken ilk nokta, ellerinizi direksiyondan ayırmamak olacaktır. Çünkü, bu araçlarda direksiyon, otomobillerin aksine en fazla çeyrek tur dönmektedir.Sürüş sırasında gaz ve fren pedallarına aynı anda basmayınız.Fren pedalını ani bir şekilde kullanmayınız.Virajları dönerken gaz pedalını erken bırakmalı ve fren pedalını dengeli bir şekilde kullanmalısınız.Ayrıca diğer araçlara çarpmamalı ve uygun mesafeyi her zaman sağladığınızdan emin olmalısınız.

Türkiye’de ve Dünyada Go Kart Yarışları

Go Kart yarış türleri; ‘Sprint, Durability ve Speedy’ olarak 3’e ayrılır. Bu yarış türlerinde kullanılan pistin uzunluğu, zemini ve toplam yarış süresi ise birbirine göre farklılık gösterebilmektedir. Bu araçlar, eğlence amaçlı herkes tarafından kullanılabileceği gibi lisanslı bir yarışçı olarak da profesyonel bir şekilde kullanılır. Bunun için Amerika’da, Birleşik Krallık’ta, Avustralya’da karting yarışlarının da düzenlendiği çeşitli organizatörler vardır.Türkiye’de ise ‘Karting Şampiyonaları’ yarışmaları TOSFED aracılığı ile düzenlenmektedir.Ayrıca Türkiye’de, Türkiye Otomobil ve Motor Sporları Federasyonu aracılığı ile karting lisansı alabilirsiniz.